Zamanın İzinde Yaşar Kemal

Benim kitaplarımı okuyanlar, cümle kötülüklerden arınsınlar.

Yaşar Kemal

PROJENİN AMACI

“Zamanın İzinde Yaşar Kemal” adlı projede edebiyatımızın önemli temsilcilerinden Yaşar Kemal’in romanlarında geçen “yozlaşma, çarpık kentleşme, çevre kirliliği, ayrımcılık, adalet” gibi temalar vurgulanarak; yazarın öncü ve duyarlı kimliğinin etkinliklerle, atölyelerle, yaratıcı çalışmalarla öne çıkarılması hedeflenmiştir. Aynı zamanda bu tür çalışmalarla öğrencilerimizin, IB öğrenen profiline ait değerleri uygulamalarına olanak bulmaları amaçlanmıştır.

PROJENİN KAPSAMI

Proje; iki eğitim- öğretim yılı düşünülerek planlanmış ve 2020-2021 eğitim- öğretim yılında online platformda başlamış; COVID- 19 salgınının devam etmesi nedeniyle yine online olarak devam ettirilmektedir. Bu süreçte gerçekleştirilenler ve planlananlar aşağıdaki gibidir:

Öğrencilikten Mentörlüğe: “Yeşil Kertenkele” Öyküsü Okuma Atölyesi

31 Mayıs ve 1 Haziran 2021 tarihlerinde “Zamanın İzinde Yaşar Kemal” projesine katılan 11. sınıf öğrencilerimiz; Berna Ceren Bingül, Müge Çam, Rengin Özyıldız, Irmak Üzümlüoğlu, Ayşe Bakış, Elif Duru Coşkun ve Ada Çağatay 9. sınıflardan gönüllü ve edebiyata meraklı bir grup öğrenciye okuma atölyesi düzenledi. Atölyeler dört ayrı gruptan oluştu ve her atölyeyi iki görevli öğrenci yönetti. Öğrenciler, 28 Nisan 2021 tarihinde katıldıkları Çiğdem Odabaşı’nın yaratıcı drama atölyesinden öğrendiklerinden yola çıkarak Yaşar Kemal’in kaleme aldığı “Yeşil Kertenkele” öyküsünü kendi sunumları, öyküden alıntılar, oyunlar ve çeşitli görseller üzerinden analiz ettiler. Sıcak ve samimi bir ortamda geçen atölyede öğrenciler, farklı bakış açıları edindiler, fikirlerini sunma ve tartışma imkânı buldular. Ayrıca yukarıda adı geçen öğrenciler, gerçekleştirdikleri atölye çalışmasını CAS kapsamında da değerlendirdiler.

2021- 2022 Eğitim Öğretim Yılında Proje Kapsamında Neler Yapılacak?

3-4 Mart 2022 tarihlerinde “Zamanın İzinde Yaşar Kemal” proje çalışması, Galatasaray Lisesi ve Robert Koleji’nin katılımıyla çevrimiçi platformda yapılacaktır.

Proje çalışmasında bahsi geçen okullardan altışar öğrenci olmak üzere toplamda 24 gönüllü 10. sınıf öğrencisi projede görev alacaktır.

Projeyi başlatan İELEV Okullarından ayrıca altı kişilik ekip; organizasyona, atölyelere ve gruplara mentörlük yapacaktır.

Proje grupları; Yaşar Kemal’in yapıtları üzerinden “çevre, iklim değişimleri, çocuk, aile, coğrafyanın insan üzerindeki etkisi, insan değerleri, ayrımcılık, otorite- birey toplum ilişkisi, yöresel ağız özellikleri” konularında ortak çalışma yürütecektir. Atölyenin ilk gününde öğrenciler belirtilen konular üzerinde grup çalışmasıyla bir araya gelecek; ikinci gün ise çalışmalarını sunum haline getirip okul toplumuyla paylaşacaktır. Tüm bu çalışmalar iki gün boyunca çevrimiçi platformda yürütülecektir.