13.12.2022

İELEV Görsel Sanatlar Öğrencileri Arter Müzesinde

İELEV Özel Lisesi 10. sınıf Görsel Sanatlar öğrencileri Arter Sanat Müzesinde “Oyun Bu”, “Locus Solus”, “Bill Fontana: İo’nun Yeni Sesi” ve “Bill Fontana Sessiz Yankılar: Notre Dame” sergilerini gezdiler.

“Oyun Bu” adındaki grup sergisi 59 sanatçının eserlerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Sanatın oyun kurucu ve aynı zamanda oyun bozucu yönlerini birlikte kullanmayı hedefleyen; oyunların kural tanımazlık, özgünlük, cesaret ve gündemin dışına çıkmalarını sanat yoluyla tanımak ve araştırmak için hazırlanmış eserlerden oluşuyor. 

“Locus Solus” sergisi, 27 sanatçının bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Bu serginin amacı; kendine merkez olarak aldığı ‘doğa’ kavramını farklı olgular, kavramlar ve duyularla bağdaştırabilmek. Farklı materyaller ve yöntemler kullanılarak oluşmuş eserler, Latincede “yalnız yer” anlamına gelen sözden alıyor.  

“Bill Fontana: İo’nun Yeni Sesi” adlı sergi, kariyerine besteci olarak başlamış sonrasında da ‘sessizliği dinlemeye’ karar vermiş Bill Fontana tarafından yapılmıştır. İo’nun Yeni Sesi sergisinin yapımında İstanbul Boğazı’nda su altı ve Yerebatan Sarnıcı dahil olmak üzere çeşitli noktalarda çekilen video ve ses kayıtları kullanılmıştır. Bu kayıtlar sanatçının ‘yeni(den) ses(lendirme)’ adını koyduğu yöntem ile bir araya getirilip kaydedilmiştir. 

Bill Fontana Sessiz Yankılar: Notre Dame” sergisi, Paris’in ünlü Notre-Dame Katedrali’nde yer alan ve 2019’daki yangın ardından da Korona Virüsü nedeniyle sessizliğe mahkûm kalan dev boyutlardaki on adet çanın seslerini yeniden canlı aktarımla duyulur kılıyor.

Öğrencilerimiz bu gezi sayesinde modern sanatı daha yakından tanıma olanağı kazandılar. Beş farklı modern sanat yapıtını müze rehberi ile yorumlamaları öğrencilerde estetik bilincin uyanmasına ve nesnel güzellik algısının kazanılmasına katkı sağladı.


Foto Galeri