27.5.2022

Kültür Mirasımızın Önemli Merkezlerinden Bursa’ydık

27 Mayıs 2022 Cuma günü, sosyal bilgiler dersi kapsamında İELEV Özel Ortaokulu 6. sınıf öğrencilerimizle Bursa’ya bir gezi gerçekleştirdik.

Gezimizde ilk olarak UNESCO kültürü mirası listesinde olan Osmanlı kırsal yaşam kültürünün önemli örneklerinden Cumalıkızık Köyünü gezdik. Öğrencilerimiz Osmanlının sivil mimari örneğini, sosyal yaşam kültürünü öğrenme ve günümüze yansımalarını değerlendirme fırsatı buldular. Bir köy yerleşimine ait özellikleri farkettiler.

Osmanlı Devleti’nden kalan önemli eserlerden Ulu Cami ve Koza Han gezimizin ardından geçmişten günümüze kültürel mirasımızın örneklerini Bursa Kent Müzesinde incelediler. Cumhuriyet Dönemi sanayi atılımları ve bunların işleyişi hakkında Tofaş Araba Fabrikası Müzesi ve Merinos Tekstil Fabrikasını gezdiler. Gezi ile birlikte öğrencilerimiz yaşadıkları bölgedeki iklimin ve coğrafî özelliklerin ekonomik faaliyetlere, yerleşmeye etkisini görme ve  ortak mirasın korunması konusunda farkındalık kazandılar.