Toplam: 1052
10.2.2018
İELEGO Olarak Suya “İyi Yolculuklar…” Diyoruz.

10 Şubat 2018 Cumartesi günü, 5 ve 6. sınıf öğrencilerimizden oluşan İELEGO Kulübü öğrencilerimiz ile First Lego Ligi Robotik Turnuvalarına katıldık. Küçücük elleri, büyük beyinleriyle legodan robot tasarlayıp bu robotu programlayan öğrencilerimiz aynı zamanda “Hidrodinamik: Suyun Yolculuğu” temalı, “Temiz Su Borularındaki Çatlakların Tespiti ve Tamiri” konulu projeyi hazırladılar. Deneysel çalışmalar konusunda Marmara Üniversitesi Kimya Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Kabapınar’dan ve Kimya Mühendisliği Laboratuvarından destek aldılar. Projeleri için iki model yaptılar. 1. Model: Tasarlanan sisteme göre, su borusunun herhangi bir yerinde bir çatlak veya kırık oluştuğunda su bu boşluktan dışarı çıkacaktır. Dışarı çıkan su, iki alüminyum folyo arasında bulunan tuzlu peçete kâğıdını ıslatarak iletken hâle getirecektir. Böylece, gerilim değişimini algılayan Arduino, hangi kısımda su kaçağı olduğu bilgisini ilgili kişilere gönderecektir. 2. Model: Tasarıma göre, su borusunda meydana gelebilecek herhangi bir çatlak veya kırıkta, su dışarıya sızacak ve su tutan malzeme (kestane kabuğu) suyla dolmaya ve şişmeye başlayacaktır. Şişen malzeme üzerinde bulunan alüminyum folyo, üst kısımdaki folyo ile temas edecek ve Arduino’ya bağlı olan devreyi tamamlayacaktır. Böylece hangi kısımda bulunan devre tamamlandı ise Arduino o kısımda hasar bulunduğunu bildiren ışıklı bir işaret verecektir. Öğrencilerimizin sundukları yenilikçi projeler ilgi çekti. Öz değerler sunumunda da “duyarlı profesyonellik” konusundaki yorumları ve bunu içselleştirmiş olmaları beğeniyle karşılandı. Takımda görev alan tüm öğrencilerimizi kutluyor, onlara destek olan öğretmenlerine teşekkür ediyoruz.

Toplam: 1052