Bizden Haberler< Geri dönün

5.3.2014

Eden Projesi'nde ISTA Festivali

‘İkinci Yabancı Dil İngilizce’ den, Almanca-İngilizce Çift Dilliliğe geçişte önemli adımlardan biri; İngilizce Drama Kulübü-ISTA bu sene açıldı.

İELEV Özel 125. Yıl Ortaokulunda bu yıl kurulan İngilizce Drama Kulübü, öğrencilerimizin İngilizce diline daha çok hakim olabilmelerini, bu yolda gelişmelerini ve çift dilli bir yaklaşım içerisinde İngilizce dilinin, 1. Yabancı dil niteliği taşıyan Almanca ile el ele ilerlemesini sağlayarak, güvenle gelişiyor. Kulüp olarak hedeflerimiz arasında, 2014-2015 eğitim-öğretim yılı için hazırlanan Almanca-İngilizce çift dilli Lisemizin hazırlık sınıfına geçecek ve dışardan gelecek olan öğrencilerimiz için gerekli hazırlıklara katkıda bulunmak yer almaktadır.

Bir dile yakınlık hissetmenin, onun melodik yapısını anlamanın ve iletişim gücünü kavramanın en etkili yolu, o dilin doğal bir şekilde kullanıldığı çevrelerde bulunmak, onu sık sık duymak ve hemen hemen yaşamımızın her alanında kullanmaktır. Eğer o dilin ulusal dil olarak kullanıldığı bir ülkede yaşamıyorsanız, aynı etkiyi yaratabileceğiniz ve alabileceğiniz çok etkili bir ortamı bir drama kulübünde bulabilirsiniz. Bütün bu düşüncelerden hareketle bizler de okulumuzda halen 2. yabancı dil olarak öğretiliyor olmasına rağmen İngilizcenin bir drama kulübü olsun, öğrencilerimiz bütün sene boyunca hem drama ile ilgilensin hem de bu yolla yaşamlarında daha fazla İngilizce bulunsun istedik.

Bu sene İngilizce Drama Kulübü ve ISTA adında bir kulüp açtık. Kulübümüze gelen öğrencilerimizle Grimm Kardeşlerin 19. Yüzyıl’da kaleme aldığı, dünyaca ünlü Hansel and Gretel & the Creepy Woods’ adındaki eserinin çalışılması ve sahnelenmesi kararını aldık. Bu hazırlanma sürecinde öğrencilerimizi hem drama, hem de İngilizce ile ilgili daha fazla nasıl motive edebiliriz, kendileriyle aynı tutkuyu paylaşan, ancak uluslararası ortamlarda yaşayan diğer gençlerle hangi ortak mekanlarda bir araya getirebiliriz diye düşündük ve öğrencilerimizi bir ISTA Festivali’ne götürmeye karar verdik.

ISTA, merkezi İngiltere’de bulunan, açılımı “International Schools Theatre Association” ve Türkçesi “Uluslararası Okullar Tiyatro Birliği” olan bir kuruluştur. Bu kuruluş, her yıl ilk, orta ve lise seviyelerinde, dünyanın belli başlı bölgelerinde, üye okulların ev sahipliğinde birçok tiyatro festivali düzenler. Bu festivaller, aynı yaş grubuna ait gençlerin uluslararası bir platformda bir araya gelip, teknik tiyatro ve drama yoluyla öğrenmelerini, bu yolla global ve uluslararası bir bakış açısı ve dünya vatandaşı olma duygusu geliştirmelerini, yükümlülüklerinin farkına varmalarını ve eve döndüklerinde, kendi gerçekleriyle ilgili hareket planı tasarlayabilmelerini teşvik ediyor. Hedefleri bu olan festivallerde liderlik yapan kişiler her biri uluslararası deneyimlere sahip sanatçılardır. Bizler, kararımızın yerinde olduğu düşüncesi ve bunun verdiği huzurla İELEV Özel 125. Yıl İngilizce Drama- ISTA Kulübü’nün kurucu öğretmen ve öğrencileri olarak 6-10 Şubat 2014 tarihlerinde İngiltere’nin Cornwall bölgesinde bulunan Eden Project Festivali’ne gittik.

Festival etkinlikleri İngiltere’nin gururu Eden Project’te yer aldı. Bu mekan öğrencilerimize farklı bir kültürel öğrenim ve deneyim fırsatı sundu. Dünyanın en büyük seralarının oluşturulduğu bu proje bölgesi, 15 farklı uluslararası okul, 10 farklı ülke ve çok çeşitli kültürlerden gelen 100’den fazla öğrenciyi kucakladı. İçlerinde tropik iklimler; akarsular, şelaleler ve palmiyeler bulunan bu seralar bölgesinde öğrencilerimiz muhteşem bir ekoloji ve çevre bilinci deneyiminin yanında, yakın çevrelerinden uzakta, dünyanın başka köşelerinde yaşayan insanların yaşamla ilişkilerinin hangi boyutlarda olduğu ile ilgili farkındalık elde ettiler. İngiltere’nin neredeyse sürekli yağan bereket dolu yağmurlarının sonucu ortaya çıkan muhteşem doğal güzellikleri arasında kalan Golant Çiftlik evimiz, gün boyunca süren, yoğun eğitim ve çalıştaylar dışında kalan zamanlarda huzur içinde olmamıza katkı sağlamıştır.

“1 lisan; 1 insan” sözünün ne kadar anlamlı olduğunu 5 gün boyunca İngilizce konuşmak zorunda kaldıklarında çok daha iyi anlayan öğrencilerimiz tiyatro, drama, uluslararası bakış açısı, dünya vatandaşlığı, doğa, çevre bilinci, açık vizyon, sorumluluk duygusu, arkadaşlık, ortak hedefler, kardeşlik, dayanışma ve daha pek çok kavramın özümsendiği bu deneyimle  beklentilerinin de ilerisinde olgunlaşarak Türkiye’ye döndüler. 


Foto Galeri