Bizden Haberler< Geri dönün

18.3.2014

Cahit Arf Matematik Yarışması sonuçları belli oldu

İELEV (İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı) Eğitim Kurumları tarafından organize edilen ve birincisi İELEV Özel 125. Yıl Ortaokulunun ev sahipliğinde gerçekleşen "Cahit Arf Matematik Yarışması" nın kazananları bugün yapılan final sunumları ile belli oldu.

İstanbul’da bulunan resmi ve özel ortaokulların 5, 6 ve 7.sınıf öğrencileri arasında, matematik dersinin farkındalığını arttırmak, yaratıcılığı geliştirmek, matematik okuryazarı bireyler yetiştirmek hedefiyle, İELEV Eğitim Kurumları tarafından organize edilen, Cahit Arf Matematik Yarışması 14 Mart 2014 tarihinde yapılan finalin ardından sona erdi.

Cahit Arf Matematik Yarışması’nda 11 farklı okuldan, 24 öğrencinin hazırladığı, 15 adet proje yarıştı. Jüri üyeliğini, Prof. Dr. Erhan Güzel (İstanbul Kültür Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Matematik- Bilgisayar Bölüm Başkanı), Prof. Dr. Ertuğrul Özdamar (Bahçeşehir Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı),  Prof. Dr. Mehmet Hamidoğlu (MEF Okulları Matematik Bölüm Danışmanı), Prof. Dr. Yusuf Avcı (Bahçeşehir Üniversitesi Matematik- Bilgisayar Bölüm Başkanı, Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili) yaptığı yarışmada 1.lik ödülü: Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Ortaokulu adına yarışan Efe Albay’ın “Centum” adlı projesinin oldu. Bu projede hazırlanan kutu oyunu ile matematiği eğlenceli duruma getirerek öğrenilen konuları pekiştirmek, akıl yürütme, problem çözme becerilerinin gelişimine katkıda bulunmak ve matematiğin farklı yönlerini keşfetmek amaçlanmıştır.

İkincilik Ödülünü Sainte Pulcherie Mezunları Vakfı Özel Yeni Nesil 2000 Okuılları adına yarışan Derin Pınarbaşı’nın “Matematik Canavarı” adlı projesi, Üçüncülük Ödülünü İTÜ Özel Dr. Natuk Birkan Ortaokulu adına yarışan Doğa Hatipoğlu, Ecem Berk ve İmge Roza Erdemir’in “Krigami ile Elbise Tasarladık” adlı projesi kazandı, Mansiyon Ödülü ise, Özel Üsküdar Sev Ortaokulu adına yarışan Elifnaz Önder’in “Kolay Yoldan Aritmetik Ortalama Nasıl Bulunur?” adlı projesinin oldu.

İELEV Eğitim Kurumları çocuklarımızın, eğitim-öğretim süreçlerinde kendilerini farklı alanlarda denemeleri, ilgi alanları ve becerileri üzerine yaptıkları “küçük keşifleri” birer yaşam becerisine dönüştürmeleri için onlara olanak tanımaya devam ediyor. İELEV Eğitim Kurumları bu hedef doğrultusunda, Cahit Arf Matematik Yarışması’nı bu yıldan itibaren gelenekselleştirerek yeni matematik dâhilerini keşfetmeyi amaçlıyor.

Cahit Arf Hakkında

Ülkemizde matematiğin simgesi hâline gelen Cahit ARF, 1910 yılında Selanik'te doğdu. 4 yaşında okumayı öğrenen Arf, 1918-1920 yılları arasında İstanbul Erkek Lisesinde okudu. Yüksek öğrenimini Fransa’da Ecole Normale Superieure’de 1932'de tamamladı.

1932 yılında Galatasaray Lisesinde matematik öğretmenliği, 1933 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesinde profesör yardımcısı (Doçent adayı) oldu. Doktorasını 1938 yılında Almanya'da Göttingen Üniversitesinde tamamladı. Daha sonra İstanbul Üniversitesine dönen ARF, 1943’te profesör, 1955' te Ordinaryus Profesör oldu.

Daha sonra Robert Kolejde matematik dersleri vermeye başladı. 1964 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bilim kolu başkanı oldu.1964-1965 yılları arasında Fransa'da bulunan Princeton'daki Yüksek Araştırma Enstitüsünde konuk öğretim üyesi olarak görev yaptı.

1967 yılında Türkiye’ye dönüşünde Orta Doğu Teknik Üniversitesinde öğretim üyeliğine getirildi. 1980 yılında emekli oldu. Emekliye ayrıldıktan sonra TÜBİTAK’a bağlı Gebze Araştırma Merkezinde görev aldı. 1985 ve 1989 yılları arasında Türk Matematik Derneği Başkanlığını          yaptı.

Cahit ARF' ın ilk çalışması, 1939 yılında Almanya'nın ünlü bir matematik dergisi olan Crelle Journal dergisinde yayınlandı. Cahit ARF çözülebilen cebirsel denklemlerin bir listesini yapmak amacıyla Göttingen'de ünlü matematikçi Hasse' nin doktora öğrencisi oldu. Hasse'nin önerisiyle özel hâller problemini çözdü. Cahit ARF bu çalışmasıyla sayılar teorisinde çok özel bir yeri olan lokal cisimlerde dallanma teorisine çok önemli yapısal bir katkıda bulunmuştur. Burada bulduğu sonuçlardan bir bölümü dünya matematik literatüründe “Hasse-Arf Teoremi” olarak geçmektedir.

Cahit ARF 1948'de İnönü Ödülü, 1974' te TÜBİTAK Bilim Ödülü, 1980'de İTÜ ve KATÜ Onur Doktorası, 1981'de de ODTÜ Onur Doktorası' nı aldı. Genç yaşta Mainz Akademisi Muhabir Üyeliğine seçildi ve Türkiye Bilimler Akademisi Onur Üyesi oldu.

“19. yüzyılın son matematikçisi'' olarak kabul edilen Ord. Prof. Dr. Cahit ARF matematikte kalıcı izler bırakarak 26 Aralık 1997 'de aramızdan ayrıldı. Türkiye'de ve dünyada her zaman hatırlanacaktır.