Veli Sorumlulukları

Pandemi sürecinde öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin sağlıklı ve güvenli bir eğitim-öğretim dönemi geçirebilmeleri için okulumuzda, Sağlık Bakanlığı ve MEB yönergeleri doğrultusunda gerekli önlemler alınmıştır. Öğrencilerimizin bu kuralları içselleştirmesi ve uygulaması için siz değerli velilerimizin de evinizde ve okula hazırlık aşamasında bu kurallara uymanız ve değinmeniz faydalı olacaktır.

EVDE

• Uygun el yıkama tekniklerini tekrar hatırlatın ve uygulayın.
  • Sosyal mesafe kavramını ve önemini pekiştirin.
  • Her sabah, çocuğunuzda hastalık belirtileri olup olmadığını kontrol edin. Ateş, boğaz ağrısı, öksürük, ishal, şiddetli baş ağrısı, kusma, vücut ağrıları vb.
  • Çocuğunuzun ateşi 37.5 derece veya daha yüksekse okula göndermeyin.
  • El dezenfektanı ve maske çantası hazırlama, kullanılmış maskeleri ve elleri yıkama dahil olmak üzere okuldan önce ve sonra günlük rutinler geliştirin.
  • Risk altında olan diğer hane halkı üyelerini korumak için bir plan geliştirin.
  • Çocuğunuz herhangi bir COVID-19 pozitif vakası ile temas halindeyse ve okula gitmeyip evde tutulması gerekiyorsa acil durum planı geliştirin ve online okul sistemini takibini sağlayın.
  • Çocuğunuzla, onun sağlığını korumak için bu sene okulun farklı görüneceği hakkında konuşun.
  • Öksürürken veya hapşırırken ağzını ve burnunu bir peçete veya bulamıyorsa koluyla kapatmasını söyleyin. Sonrasında ellerini yıkaması gerektiğini hatırlatın.

OKULDA

• Öğrenci, velisi tarafından okula bırakılacak ise kurallar gereği ona sadece bir ebeveyninin eşlik edebileceğini açıklayın.
  • Okulun COVID-19 politikalarını öğrenin ve sizinle paylaşılan tüm dokümanları dikkatle takip edin.
  • Veli iletişim bilgilerinin güncel olduğundan emin olun.
  • Okulların, COVID-19 pozitif vakaları veya vaka ile temas edenler ile ilgili veliler ile nasıl iletişim kuracağını anlayın.
  • Öğrencinin yanına su matarasını dolu bir şekilde koymayı unutmayın.
  • Öğrencinin yanına en az iki maske koymayı unutmayın.
  • Çocuklarınızla okulda almaları gereken “elleri sık sık yıkamak ve dezenfekte etmek, sosyal mesafe kurallarına uymak, maske takmak, kendine ait eşyaları diğer öğrencilerle paylaşmaktan kaçınmak” gibi ek önlemler hakkında konuşun.
  • Yavaş ve sakin hareket ederek sosyal mesafeyi korumanın önemini hatırlatın.
  • Okul merdivenlerini kullanırken iniş ve çıkış yönlerini dikkate almalarını hatırlatın.

ULAŞIM

• Serviste çocuğunuzun maske takmasını planlayın.
  • Servis kurallarına uymanın önemini hatırlatın.
  • Araba paylaşımı yapılıyorsa, tüm yolculuk boyunca her çocuk ve sürücünün maske takmasını planlayın.

MASKE KULLANIMI

• Maskenin dış yüzeyine dokunmadan yüz maskelerini takma ve çıkarma alıştırması yapın.
  • Öğrencinin yanına yedek maske koymayı unutmayın.
  • Maske takmanın önemini, kendisini ve başkalarını hastalanmaktan nasıl koruduğunu açıklayın.
  • Öğrencinin yanına kullanılmadığı zamanlarda maskesini saklamak için bir kap (örneğin: etiketli, yeniden kapatılabilir plastik çanta) vermeyi düşünün.
  • Başkasına ait veya yere düşen maskeyi asla kullanmaması gerektiğini hatırlatın.
  • Maskenin iç yüzünü herhangi bir yüzeye değdirmemesi gerektiğini hatırlatın.

YEMEK

• COVID-19’e karşı bağışıklık sistemimizi güçlendiren gıdalarla beslenmeleri gerektiğini hatırlatın.
  • Yemekhanede, yemek yerken, girişte ve çıkışta sosyal mesafeye uymanın önemini anlatın.
  • Yemek yerken mümkün olduğunca konuşmadan yemeğini tamamlamasını hatırlatın.
  • Yemekten önce ellerin yıkanması ve dezenfekte edilmesi gerektiğini hatırlatın.