Bizden Haberler< Geri dönün

4.10.2013

Müziğin Notalarında 80’ler ve 90’lar

İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı Özel İlköğretim Okulu’muzun bu yıl "80'ler ve 90'lar" temasıyla düzenlediği geleneksel müzik gecesinde İELEV ailesini geçmişe götürmek istedik.

Zamana tanıklık eden sanat, 1 Ekim 2013 Salı gecesi, Dünya Çocuk Günü’nde, İELEV Özel ilköğretim Okulu’nun tarihine 80’lerin ve 90’ların popüler müzik parçaları ile damgasını vurdu.

Sergiledikleri performansla nostalji rüzgârı estiren, izleyenleri gençlik yıllarına götüren öğrencilerimiz büyük beğeni topladı. Önce öğrencilerimizin bütün bir yıl hazırlandıkları çalışmalarına birlikte bakalım. En az konser kadar keyif alacağınıza eminiz.

80'ler, evlerimizden telefonla bir yeri doğrudan arayamadığımız, başka şehirlerdeki yakınlarımızı aramak için postaneye isim yazdırıp saatlerce sıra beklediğimiz dönemleri geride bıraktığımız, renkli televizyon yayının başladığı yıllardı.

80'ler, değişim yıllarıydı. Kapının 68 rüzgârına yavaş yavaş kapandığı, pop kültürüne usul usul aralandığı değişim yılları...
Gönüllerimizde yer eden şarkıların yapıldığı, Michael Jacksonların, Madonnaların, Barış Mançoların, Cem Karacaların belleklerimizde iz bıraktığı yıllar.

Müziğe ticari kaygıyla bakılmadığı, rock, heavy metal, pop, folklorik ve özgün müziklerin en güzel örneklerini gördüğümüz dönemlerdi 80'ler.

Türkçe Pop Müziğin altın çağını yaşadığı, kaset devrinin iyiden iyiye kendini gösterdiği, walkman kültürünün yaygınlaştığı, tekno-ritimlerin kullanıldığı şarkı döneminin başladığı yıllardı oldu 90'lar.

  

90'lar, teknolojinin ilerlemesiyle ritme dayalı tüketici bir müzik piyasasının ortaya çıktığı dönemlere ev sahipliği yapsa da, akıllarımızda ve gönüllerimizde hala yer eden pek çok ismi de kazandırdı: Tarkanlar, Kenan Doğulular, Burak Kutlar, Oya-Boralar, İzel-Ercanlar, Quennler, Nirvanalar, Stingler, Whitney Houstonlar, Bon Joviler hep bu dönemlerden hatırlarımızda.
80’li yılların birçok ünlü şarkıcısı gibi sonradan sessizce ortadan kaybolsa da Alman Sanatçı Nena'nın "Luftballons" adlı şarkısıyla esmeye başlayan nostalji rüzgârı savaşların hız kesmediği dünyamızda barışa özlemi, anlattı. Hem de Dünya Çocuk Günü’ne damgasını vurarak.

Hemen ardından da öğrencilerimiz, Michael Jackson’ın bir sokak kavgasını anlatan "Just Beat It" adlı şarkısını “Kavgasız bir dünya için” seslendirdiler.

90'lı yıllarda Eurovision tarihinde -belki de- en enerjik performans olarak hatırlara gelen, bir İspanya parçası "Bandido"yu halkların kardeşliğine armağan ettiler.

80'Ierin hit şarkılarıyla devam eden gecemiz, Madonna ile ölümsüzleşen, “La is La Bonita“ ile tropikal bir ada olan San Pedro'ya uzandı.

Oradan Gülhane Parkı’na… Bir ceviz ağacı oldu, resimdeki gözyaşları oldu sevenleri için… Özlemleri için bedel ödemekten çekinmeyen Cem Karaca, öğrencilerimizle yine sahnede ve yine zirvedeydi.

"Live Is Life" , "Lambada" ardından da okulumuzun "Rock Orkestrası"nın seslendirdiği "Eye of The Tiger"ı ve "Smoke on The Water”ı yumuşacık tınılarıyla "Hotel California" izledi.

  

İçimizdeki coşkuyu, derinlerde kalan heyecan kırıntılarını su yüzüne çıkaran rock orkestramız, koro ve trampet grubumuz, yaşam ve evrelerini "doğumdan ölüme" temasıyla sahneleyen dans grubumuzla gecemiz büyülendi adeta.

O, adam olmuş bir çocuk; o, erken biten anlamlı bir masal; o, çocukluğumuzun-gençliğimizin en güzel seslerinden; o, müziğin uzun saçlı devi; can bedenden çıkmayınca unutamayacağımız bir müzik adamı…Evet Türk rock müziğinin babası, bir efsane… BARIŞ MANÇO

"Simsiyah gecenin koynundayım yapayalnız / Uzaklarda bir yerlerde güneşler doğuyor / Biliyorum dönence" dizelerini İELEV Ailesi olarak, hep birlikte mırıldandık…

Büyük Orkestramız, "Sweat Dreams"i ve "The Final Countdown"ı çalarak bizleri gecenin doruklarına taşıdı.

We Are The World ...

   

Aralarında Ray Charles, Bob Dylan, Bob Geldof, Tina Turner, Michael Jackson, Lionel Richie gibi dev sanatçıların bulunduğu 36 kişilik bir topluluk tarafından söylenen; dünyanın acılı kıtası Afrika'daki açlığa, ayrımcılığa, geri bırakılmışlığa insanlığın dikkatini çekmek için Micheal Jackson ve Lionel Richie'nin birlikte bestelediği eşsiz şarkı…

İELEV ÇOCUKLARI tüm insanlığın kardeşliği için, adaletsizliğe, eşitsizliğe karşı insanlığın, insanlık adına birleşmesi gerektiğini vurgulamak için ”We Are The World” dediler.

   

Gecenin gerçekleşmesi için müzik öğretmenlerimizin özverili tutumu, gecede görevli Sarı- Siyahlı arkadaşlarımızın büyük özeni ve coşkulu çalışmalarıyla birleştiğinde; tadına doyulamayan bu etkinliğimiz oluştu. Ayrıca bu müzik gecesinde görev alan öğrencilerin, katıldığı provalardan dolayı oluşan ders açıklarını, bireysel çalışmalar yaparak kapatan ders öğretmenlerimizin çabaları da bu gecenin, İELEV Eğitim Kurumları’nın temel değerlerini temsil eden bir dayanışma örneği olduğunu gösterdi. 

Geceyi canlı izlemek çok keyifliydi. Bu şansı yakalayamayanlar için küçücük te olsa bir paylaşımımız olacak.