Toplam: 104
15.11.2017
GLENN MEADE İSTANBUL’DA, İELEV’DE…

Romanov Komplosu, Sakkara'nın Kumları, Buz Kapanı gibi polisiye romanların usta kalemi İrlandalı yazar Glenn Meade, İELEV Özel Lisesi öğrencilerinin davetlisi olarak İstanbul'a geldi. 1957 yılında İrlanda’nın başkenti Dublin’in Finglas kasabasında doğan ve Kar Kurdu’yla okuyucu ve eleştirmenlerin dikkatini çeken Meade’in eserleri 20’den fazla dile çevrildi. Yaz tatilinde Glenn Meade’nin Sakkara’nın Kumları romanını okuyan öğrencilerimiz, derslerinde romana dair çalışmalar yaptılar. Bu çalışmalar sonucunda yazar ve roman hakkında belli bir birikime ulaşan öğrencilerimiz, yazar ile buluşmaya hazırlanmış oldular. Öğrencilerimiz, 10 Kasım’da Glenn Meade ile İstanbul'un tarihi güzelliklerini keşfettikleri "Glenn Meade ile Adım Adım İstanbul" adlı gezide kitaplarını okudukları yazarla bir arada olmanın tadını çıkardılar. Kent-mekân ilişkisinin öne çıktığı gezi; Glenn Meade’le buluşma noktası olan Million Taşı’yla başladı; Ayasofya Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Hipodrom, Alman Çeşmesi, Yılanlı Sütun, Dikilitaş, Örme Sütun, Tramvay turuyla devam etti. Hamdi Restaurant’ta geçirilen serbest zamandan sonra gezi, Süleymaniye Camii, Kapalıçarşı, Panoramik Kapalıçarşı Çatısı Turu, Pantakrator Kilisesi(Zeyrek Camii)’nin ziyaretiyle tamamlandı. Zeyrekhane’nin önündeki İstanbul Kitapçısı’ında kafede dinlenen öğrencilerimiz, muhteşem Süleymaniye manzarasına karşı yazarla yapılan güzel bir sohbetin keyfini çıkardılar. Glenn Meade’le kent-mekân ilişkisinin izini süren öğrencilerimiz, yaşamlarına güzel bir hatıra eklediler. Yazarla öğrencilerimizin ikinci buluşması 13 Kasım’da 125. Yıl Yerleşkesi Orhan Öcalgiray Konferans Salonunda gerçekleşti. “Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Kütüphane Etkinlikleri” kapsamında “Glenn Meade’le Sakkara’nın Kumları ve Polisiye Edebiyatı” başlıklı söyleşide öğrencilerimiz, Glenn Meade’in yazarlık serüvenini, hayatını şekillendiren çocukluğunu, okul anılarını, eserlerini yaratma sürecini, yazar olma önerilerini, yapıtlarında geçen karakter-mekân, kurgu-gerçeklik ilişkilerini öğrenme fırsatını yakaladılar. Söyleşi, öğrencilerimizin sorularıyla devam etti. Glenn Meade, söyleşinin sonunda öğrencilere kitaplarını imzaladı.

3.4.2017
İELEV Özel Lisesi Öğrencileri, Okul ve Yaratıcılık Sempozyumuna “Hafızanın Yaratıcılığı, Yaratıcılığın Hafızası: Fanatizm, Liderlik ve Göçler” Projesiyle Katıldılar.

Hafızanın Yaratıcılığı, Yaratıcılığın Hafızası: Fanatizm, Liderlik ve Göçler Projesi ile tarih boyunca dünya sahnesinde etkin liderlerin izlediği politikaların sonucunda yaşanan göçlerin etkilerinin, göçü yaşayan toplumlardaki demografik değişimlerin incelenmesi ve liderlerin politikalarının son zamanlarda yeniden yükselen fanatizm kavramı ile yeniden tartışılması amaçlanmaktadır. Tarih ve coğrafya derslerinin 10. sınıflar için yürüttüğü proje; öğrencilerden birinin “Fanatizm” kavramı üzerine çalışma önerisi ile gündeme gelmiş, tarih ve coğrafya öğretmenleri ile 10. sınıf öğrencilerinin yaratıcılıklarıyla alternatif metinler ortaya çıkmıştır. Coğrafya ders kitabının savaş ve göçler konusunun daha detaylı açıklanmasını isteyen öğrencilerimiz, bu konuya alternatif dört tema belirleyerek önce literatür tarama yapıp ardından temalarla ilgili kanıt temelli tarih öğretimi yöntemi kullanılarak kaynaklar seçmişlerdir. Öğrenciler “I. Dünya Savaşı Liderleri ve Göçler”, “II. Dünya Savaşı Liderleri ve Göçler”, “Soğuk Savaş Dönemi Liderleri ve Göçler”, “Soğuk Savaş Sonrası Liderleri ve Göçler” temalarıyla alternatif metinlerini yazarak, 1 Nisan 2017 tarihinde gerçekleşen “Okul ve Yaratıcılık Sempozyumu”nda süreci anlatıp yazdıkları metinleri dağıtarak, atölye sürecinde katılımcıların yaratıcı ve eleştirel değerlendirmelerini almışlardır.

Toplam: 104