Bizden Haberler< Geri dönün

20.11.2013

İstanbul Goethe Enstitüsü Pilot Okul Olarak İELEV‘i Tercih Etti

Bu yıl İstanbul Goethe Enstitüsünün içeriğini genişletip hazırladığı Fit 1ve Fit 2 sınavları 2013 Kasım ayında öğrencilerimize deneme amaçlı uygulandı.

İELEV Özel İlkokulu ve Ortaokulu Almanca öğretmenimiz Katrin Fast’ın İstanbul Goethe Enstitüsü dil çalışmaları ve kurslarından sorumlu Müdür Yardımcısı Wolf von Siebert ile yaptığı röportaj bu konuda sizleri bilgilendirecektir.
 

İELEV Eğitim Kurumları:  Goethe Enstitüsü'nün verdiği dil sertifikasının öğrencilerimize ne gibi bir yararı vardır?

Wolf von Siebert:  Goethe Enstitüsü'nün sertifikalarının tüm dünyada kabul görüyor olması ve hayat boyu geçerli olması önemli bir avantajdır. Ayrıca sınav, çocukların ve gençlerin Almanca bilgisinin objektif olarak dışarıdan ölçülmesini sağlamaktadır.

 Bunların yanında Fit 1 sınavını öğrencilerimiz için öncelikli bir motivasyon aracı görmek gerekirken Fit 2 ve ZDj sertifikaları geleceğe yapılan bir yatırımdır. Öğrenciler ileride Erasmus programına katılmaya ve öğrenim hayatlarına Almanya'daki bir üniversitede öğrenci olarak devam etmeye karar verirlerse Almanya'daki birçok üniversite Goethe sertifikasını öğrencinin Almanca bildiğinin bir kanıtı olarak kabul etmektedir.

İELEV Eğitim Kurumları: Goethe Enstitüsü neden yeni sorular geliştirdi?

Wolf von Siebert: Goethe sınavlarının amacı Avrupa Ortak Referans Çerçevesi’nde hazırlanana soruların kalitesini korumaktır. Buna göre sınavlarımızın kalitesini her zaman en yüksek tutmak amacındayız. Sözcük dağarcığımızın sürekli zenginleşmesi sorularımızın da bu değişime ayak uydurmasını zorunlu kılmaktadır. Bu yüzden katılımcı okullarımıza her sene yeni sınav formları sunmamız gerekmektedir.

İELEV Eğitim Kurumları:  Yeni sınav soruları sertifika sınavlarında kullanılmadan önce nasıl bir süreçten geçiyor?

Wolf von Siebert: Sorular Münih'teki ekibimiz tarafından hazırlanıyor. Ardından yeni sınav uygulamasının deneme aşamasından geçmesi gerekiyor. Bu deneme sınavları sınav yönetmeliği ve yürütme hükümleri uyarınca değerlendiriliyor. Böylelikle testin katılımcısı ve her bir becerinin (dinleme, okuma, yazma, konuşma) zorluk derecesini deneyimlemiş oluyor. Bu şekilde dünyanın her yerinde, Goethe Enstitülerinde ve lisans sahibi kuruluşlarda bütün sınav derecelerinde sunulan deneme sınavlarından iki taraf da yararlanmış oluyor.

İELEV Eğitim Kurumları:  Fit deneme sınavının yapılacağı okullar nasıl seçiliyor?

Wolf von Siebert: Tüm dünyada Goethe Enstitülerinde, sınav merkezlerinde ve okullarda ders gören kursiyer ve öğrencilerin önemli bir kesiminden gönüllü olarak deneme sınavlarına katılmaları istenmektedir. Bununla birlikte okullarda da FIT deneme sınavları yapılmaktadır. Böylelikle sınav sorularının denenmesine bu şekilde katılmaktadırlar. Fit 1 ve Fit 2 sınavlarında ilgili seviyenin zorluk derecesine uygun sorular kullanılmaktır.             

      

İELEV Eğitim Kurumları: İstanbul Goethe Enstitüsü pilot okul olarak neden İELEV’ i tercih etti?

Wolf von Siebert: Son yıllarda İELEV okullarıyla Fit ve ZDJ sınavları ile ilgili olarak çok olumlu deneyimlerimiz oldu. Ayrıca öğrencilerin ve öğretmenlerin uzun yıllar boyunca Fit deneyiminin olması ve Goethe Enstitüsünün sınav tiplerini tanıyor olmaları bu türden deneme sınavlarının gerçekleştirilmesini de kolaylaştırmaktadır.

İELEV Eğitim Kurumları:  Goethe Enstitüsü okulumuzda yıllardır Fit ve ZDJ sınavları gerçekleştirmektedir. İstanbul'daki diğer okullarla karşılaştırırsak İELEV öğrencilerinin konumu nedir?

Wolf von Siebert: İELEV öğrencilerinin performansları her sene pekiyi seviyesindedir. Özellikle de sözlü başarıları her sene bizi yeni baştan heyecanlandırmaktadır. Bu noktada benim kanaatime göre çocukların okul kariyerlerinin en başından itibaren Almancayı birinci yabancı dil olarak öğrenmeleri işe yaramaktadır. ZDj alanında da öğrenciler son sene çok iyi sonuçlar elde etmişlerdi.

İELEV Eğitim Kurumları:  Röportaj için teşekkür ederiz.