Bizden Haberler< Geri dönün

8.2.2014

H3N2 influenza virüsü (Grip) ve belirtileri

Merhaba,

Yeni yılın ilk ayında çoğunluğunu H3N2 influenza virüsünün neden olduğu grip hastalığı görülme oranı artmış, şubat ayında görülme oranı azalmaya başlamıştır. Bildiğimiz üzere gribe neden olan virüsler son yıllarda Kasım ayı ortalarında görülmeye başlayıp, Aralık ayında sayıları artarak, Ocak – Şubat aylarında en yüksek seviyeye ulaşır, sonrasında görülme sıklığı azalmaya başlar. Grip (İnfluenza), genellikle yüksek ateş, halsizlik, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük ile seyreder. Bazen kusma ve ishal de görülebilir. Sinüzit, otit, bronşit, nadiren pnömoni (zatürre) gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Soğuk algınlığı virüslerinin neden olduğu, hapşırma, burun akıntısı, hafif ateş ile seyreden soğuk algınlığı hastalığı gripten farklıdır (bkz. ekli dosya – grip). Grip aşısı uygulanması grip hastalığına karşı belli bir oranda koruyuculuk sağlar. 

Okulumuzda, hastalıklardan korunmak için hijyen kurallarına uymanın önemi, yeterli ve dengeli beslenmenin sağlıklı olmamıza etkisi, hastalıklardan korunma yolları eğitici sunumlarla öğrencilerimize öğretilmektedir. Okulumuzun tüm alanlarının hijyeni açısından temizliğine özen gösterilmekte, bulaşıcılıkta rolü olduğunu düşündüğümüz kapı kolları, tırabzanlar, masa üstlerinin temizliğine dikkat edilmektedir. Öğrencilerimize kişisel hijyenlerine dikkat etmeleri ve çevrelerini temiz tutmaları konusunda eğitim verilmektedir.

Genel hijyen kuralları olarak, hasta kişilerin öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnu bir mendil ile kapatması, kullanılan mendilin çöpe atılması, mendil yok ise kolları ile kapatmaları, ellerin sıklıkla, özellikle öksürme ve hapşırmadan sonra en az 30 sn. bol sabun ve su ile yıkanması, kağıt havlu ile kurulanması gerekmektedir. Su ve sabuna ulaşılamayan yerlerde alkol içeren el antiseptikleri kullanılabilir. Ortam sıklıkla havalandırılmalıdır. Yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmeli, sıcaklık farklılıklarına göre uygun giysiler giyilmelidir.

Hasta kişiler, genellikle hastalık belirtileri başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar. Bu süre boyunca evde istirahat etmelidirler. Özellikle riskli kişilerle temas etmemeleri gerekir. Gerekirse maske kullanabilirler.

Öğrencilerimizde hastalık belirtileri, özellikle 38’C üstü ateş, halsizlik, boğaz ağrısı, baş ağrısı mevcut ise mutlaka Çocuk Hekimi’ne muayene olmaları, gerekli tedavilerini uygularken kendi sağlıkları ve diğer öğrencilere bulaştırmamaları açısından evde yatarak istirahat etmeleri önemlidir.

İELEV Eğitim Kurumları olarak hepinize sağlıklı günler dileriz.