Haberler< Geri dönün

15.11.2017

Glenn Meade İstanbul’da, İELEV’de

Romanov Komplosu, Sakkara'nın Kumları, Buz Kapanı gibi polisiye romanların usta kalemi İrlandalı yazar Glenn Meade, İELEV Özel Lisesi öğrencilerinin davetlisi olarak İstanbul'a geldi. 1957 yılında İrlanda’nın başkenti Dublin’in Finglas kasabasında doğan ve Kar Kurdu’yla okuyucu ve eleştirmenlerin dikkatini çeken Meade’in eserleri 20’den fazla dile çevrildi.

Yaz tatilinde Glenn Meade’nin Sakkara’nın Kumları romanını okuyan öğrencilerimiz, derslerinde romana dair çalışmalar yaptılar. Bu çalışmalar sonucunda yazar ve roman hakkında belli bir birikime ulaşan öğrencilerimiz, yazar ile buluşmaya hazırlanmış oldular.

Öğrencilerimiz, 10 Kasım’da Glenn Meade ile İstanbul'un tarihi güzelliklerini keşfettikleri "Glenn Meade ile Adım Adım İstanbul" adlı gezide kitaplarını okudukları yazarla bir arada olmanın tadını çıkardılar. Kent-mekân ilişkisinin öne çıktığı gezi; Glenn Meade’le buluşma noktası olan Million Taşı’yla başladı; Ayasofya Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Hipodrom, Alman Çeşmesi, Yılanlı Sütun, Dikilitaş, Örme Sütun, Tramvay turuyla devam etti. Hamdi Restaurant’ta geçirilen  serbest zamandan sonra gezi,  Süleymaniye Camii, Kapalıçarşı, Panoramik  Kapalıçarşı Çatısı Turu, Pantakrator Kilisesi(Zeyrek Camii)’nin ziyaretiyle tamamlandı. Zeyrekhane’nin önündeki  İstanbul Kitapçısı’ında kafede dinlenen öğrencilerimiz, muhteşem Süleymaniye  manzarasına karşı yazarla yapılan güzel bir sohbetin keyfini çıkardılar. Glenn Meade’le kent-mekân ilişkisinin izini süren öğrencilerimiz, yaşamlarına güzel bir hatıra eklediler.

Yazarla öğrencilerimizin ikinci buluşması 13 Kasım’da 125. Yıl Yerleşkesi Orhan Öcalgiray Konferans Salonunda gerçekleşti.  “Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Kütüphane Etkinlikleri” kapsamında “Glenn Meade’le Sakkara’nın Kumları ve Polisiye Edebiyatı” başlıklı söyleşide öğrencilerimiz, Glenn Meade’in  yazarlık serüvenini, hayatını şekillendiren çocukluğunu, okul anılarını, eserlerini yaratma sürecini, yazar olma önerilerini, yapıtlarında geçen karakter-mekân, kurgu-gerçeklik ilişkilerini öğrenme fırsatını yakaladılar. Söyleşi, öğrencilerimizin sorularıyla devam etti. Glenn Meade, söyleşinin sonunda öğrencilere kitaplarını imzaladı.


Foto Galeri