Bizden Haberler< Geri dönün

27.8.2013

Geri Sayım

Her yıl olduğu gibi bu yıl da heyecanlı geri sayım başladı. Anne babaların çoğuna yaz uzun gelmiş olsa da bir öğrenci için tatilin zevki bitmez. Yine de arkadaşlarıyla yeniden birlikte olabilmek, yazın damakta kalan tadını onlarla paylaşmak için sabırsızlanmaya başlamışlardır.

Ağustos'tan Eylül'e geçiş pek de kolay olmaz evlerde. Ancak okul başlamadan önce yapacağımız hazırlıklar bu süreci biraz daha kolay hale getirebilir.

  • Mutlaka sizler de, çocuklarınız da okul zamanı yatma saatlerini unutmuşsunuzdur. Okullar açılmadan bir hafta öncesinde yeniden eski rutininizi hatırlayın ve uygulamaya başlayın. Saati kurmayı unutmayın!
  • Okullardan gelen ihtiyaç listelerini okullar açılmadan çocuğunuzla birlikte tamamlayın. Onun da bu konuda sorumluluk almasına yardımcı olun. 
  • Odasını “yaz sezonu” ndan çıkarın. Ödev yapacağı, kitaplarını yerleştireceği alanları birlikte yeniden düzenleyin. 
  • Kitaplarına birlikte göz gezdirin. Bu yıl neler öğreneceğini konuşun onunla. Ondan ne kadar çok şey beklediğinizi değil, onun elinden geleninin en iyisini yapacağına inandığınızı gösterin. 
  • Unutmadan; televizyonunuzu artık daha erken saatte kapatmaya başlayın. 

Yeni başlayanlar için ise ilk hafta oldukça gergin geçebilir. Aşırı tepkiler göstermeyin, anlayışlı olun. Sizden ayrılacağı için önce endişe ve korku duyacaktır ama unutmayın bununla başa çıkmak üzere eğitilmiş öğretmenleri ile birlikte olacaklar. Anne baba olarak öncelikle, öğretmenlerine güvenmek ve çocuklarınızın kendi deneyimlerini yaşamalarına izin vermek zorunda olduğunuzu hep hatırlayın.

  • Okula gitme alıştırmaları yapın. Okul başlamadan bir iki defa okulu ziyaret edin. Öğretmeniyle tanışmasını sağlayın. Bir çok okul bir hafta öncesinden oryantasyon programlarına başlıyor ancak siz daha öncesinde okulun bahçesinde dolaşmış olun.
  • İlk gün neler olacağını paylaşın. Zihninde oluşturacağı “ilk gün” resminin mümkün olduğunca net olmasını sağlayın. Unutmayın: siz daha önce okula gittiniz ama o gitmedi!
  • Okul için aldığınız kıyafetleri birlikte düzenleyin.
  • Birlikte aldığınız okul malzemelerini yine birlikte çantasına ve odasına yerleştirin.
  • Kitapçılarda okula yeni başlayan ama gitmek istemeyen çocuklarla ilgili resimli kitaplar bulabilirsiniz. Ona bu kitapları okuyun ve kendisiyle kitaptaki çocuk hakkında konuşun.

Çoğu anne ve babanın yoğun bir meslek yaşantısı olduğunu biliyoruz. Toplantılar, seyahatler, fazla mesailer… Ama unutmayın; çocuğunuz yaşamında değişiklik yapmayı kabul ederek ciddi bir özveride bulunuyor. Aynı şekilde sizin de benzer bir özveride bulunmanız gerekecek. O nedenle okul başlamadan bir hafta öncesinde ve okulun ilk haftasında ajandanız mümkün olduğunca boş kalsın.

Uzun bir yolculuk sizleri bekliyor ama bu yolculuğun zorlu olması gerekmiyor. Biraz sabır, biraz olumlu yaklaşım, biraz anlayış ve çokça hoşgörü.

Sağlıklı, mutlu ve başarılı bir eğitim-öğretim yılı olması dileğiyle..