Bizden Haberler< Geri dönün

13.1.2014

Çocuklarınıza interneti yasaklamayın, yaptıklarını takip edin

12 Ocak 2014 Pazar günü, İELEV Eğitim Kurumları Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi, çağımızın vazgeçilmez gelişim aracı bilgisayar ve internetin kötüye kullanımı hakkında velilerin soru ve sorunlarını aydınlatan “İnternetin Kötüye Kullanımı, Siber Psikolojiyi Yönetmek” adlı bir seminer çalışması gerçekleştirdi.

Seminerde söz alan Uzman Psikolog Alper Aksoy, bilgisayar ve internetin yaşamımızda önemli bir yere sahip olduğu gerçeğinden yola çıkarak, bilgisayar ve internet kullanımının bağımlılık haline gelmesi üzerinde durdu. Diğer bağımlılıklarda olduğu gibi, bağımlılığı oluşturan durumu tamamen yasaklamanın, bilgisayar ve internet bağımlılığı tedavisinde de bir çare olmadığını söyleyen Aksoy, “Bilgisayar ve internet bağımlılığı tedavisindeki amaç kişinin bir daha kullanmaması değil, kullanımını kontrol etmeyi öğrenmesidir” dedi.

Uzman Psikolog Alper Aksoy, internette çocuklarımızın öğrenebileceği pek çok şey olduğunu, bunun yanı sıra internetin yeni insanlarla sohbet etme, eğlenme, oyun oynama gibi fırsatları da beraberinde getirdiğini söyledi.

Aksoy, velilere çocukların internette güvenli olmasını sağlamaları için aşağıdaki tavsiyeleri sıraladı:

  • Öncelikle internette tehlikeli programları ve sayfaları engelleyen filtreler alabilirsiniz. Bunun için bilgisayar satın aldığınız uzmanlara danışabilirsiniz.
  • Çocuğunuza internette de birtakım tehlikeler olduğunu anlatın.
  • Çocuğunuza, internetteyken kendini güvende hissetmesinin önemli olduğunu belirtin.
  • İnternette birtakım tehlikelerle karşılaştığında sizinle paylaşmasını ve sizin fikrinizi almasını teşvik edin.
  • Çocuğunuzun interneti hangi amaçlarla kullandığı hakkında bilgilenin.
  • Çocuğunuza internette ne kadar kalacağıyla ilgili sınırlar koyun.
  • İnterneti kullanırken herhangi bir sayfada ismini, şifrelerini, adresini, telefon numarasını ve okulunun adı gibi bilgileri kimseye vermemesini ve bu konularda çok dikkatli olmasını sık sık hatırlatın. Bu bilgilerin nerelere gideceğini hiç bilemeyeceğimizi belirtin.
  • Eğlence, sohbet etme gibi amaçlarla interneti kullanması konusunda yasaklar getirmeyin. Çünkü bunlar internette en çok merak uyandıran sayfalardır. Ona güvenliğini korumak için kimliğini gizli tutması gerektiğini belirtin.

Uzman Psikolog Alper Aksoy Hakkında:

1971 yılında Ankara'da doğmuştur. Yükseköğrenimini ise Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünde tamamlamıştır. İstanbul Ticaret Üniversitesinde Uygulamalı Psikoloji yüksek lisans programını  bitirmiştir. 1999-2001 yılları arasında Londra Üniversitesiyle birlikte Gölcük ve İzmit depremi yaşayan depremzedelere yönelik psikolojik destek ve müdahale programında görev almıştır. 2001 yılından itibaren Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği'nde risk altındaki ergenlere yönelik çeşitli psikososyal destek programlarının planlanması ve yürütülmesinde, bağımlılık tedavisi alanında çalışmaktadır. Gençlik, Aile ve Destek Merkezinin Şişli Bölgesi sorumlusu olarak risk altında bulunan ergenlere ve ailelerine danışmanlık hizmeti vermektedir. Bugüne kadar bir ödül kazanan Alper'in, deprem travması, sokakta yaşayan ve madde kullanan çocuklar, kendine zarar verme davranışı, şiddet ve suç ile ilgili yazı ve makaleleri bulunmaktadır.

İELEV ve Eğitim Kurumları  Hakkında:

İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı, İstanbul Erkek Lisesi’nde okumuş, öğretmenlik veya yöneticilik yapmış ve Sarı Siyahlı camiaya toplumsal veya sportif alanlarda katkıda bulunmuş kişiler tarafından 20 Aralık 1982’de kurulmuş olan, ülkemize eğitim alanında katkı sağlamayı hedefleyen bir sivil toplum kuruluşudur.

İELEV, eğitim anlayışının ve vizyonunun kökleri 1884 kuruluşlu İstanbul Erkek Lisesi’ne dayanan değerleri ışığında sürekli gelişimi ilke edinir. İELEV Eğitim Kurumları öğrenci, öğretmen ve çalışanları için Sarı Siyahlı olmayı hissetmek, kuruma yürekten bağlılık, yardımlaşma ve dayanışma bilincini de beraberinde getirir.

İELEV, temsil ettiği değerleri ve çok kültürlülüğe dayalı vizyonunu yeni kuşaklara taşımak, ülkemiz çocuklarının ve gençlerinin hiçbir ayırım yapmaksızın vakfın olanaklarından yararlandırılmalarına kalıcı bir katkıda bulunmak üzere özel eğitim sektöründe var olma kararı ile çalışmalarını sürdürür.

İELEV Eğitim Kurumlarında; eğitimde başarı geleneğini sürdürmenin yanı sıra, vefa, dayanışma anlayışı gelişmiş,  adalet kavramını benimsemiş, mücadele ruhuna sahip, sorumluluk bilinci yüksek,  cesur ve çalışkan, özgür ve analitik düşünürken ekip çalışmasına inanan, insana ve çevreye saygılı, evrensel değerlere sahip, demokratik ve laik dünya vatandaşı bireyler yetiştirmek vazgeçilmez hedeflerdir.

Bu kültür ve değerleri yeni nesillere taşıyabilmek adına, 1996 yılında İELEV Özel İlköğretim Okulu’nu, 2005 yılında İELEV Özel Anaokulu’ nu ve 2006 yılında ise Acıbadem İlköğretim Okulu’nu eğitim camiasına kazandırılmıştır.  Acıbadem İlköğretim Okulu, 2009-2010 ders yılında Nişantepe’deki yeni yerleşkesine geçmiş ve İstanbul Erkek Lisesi’nin kuruluşunun 125. yılı onuruna okulun adı “125. Yıl İlköğretim Okulu” olarak değiştirilmiştir.

Bilgi için:

Emre Ünlüsoy
İELEV Kurumsal İletişim Müdürü
emreu@ielev.org.tr
Tel: 0212 514 0147- 0 553 553 7236