Bizden Haberler< Geri dönün

28.1.2015

Cito

Ölçme, Değerlendirme ve Program Geliştirme Koordinatörü:

CİTO

Hayat bir yol ise öğrenme bir yolculuk; nefes aldığımız sürece devam eden. Biz de öğrencilerimizin öğrenme yolculuğuna onlar 3 yaşındayken dahil oluyor ve onlarla yürümeye başlıyoruz. Yol bazen otoyol iken bazen patikalara düşebiliyor. İşte bizim en temel amacımız da yol, hava, bedenimiz ve diğer şartlar ne olursa olsun bu yolculuğun en iyi şekilde devam etmesi…

CİTO… Bizim öncesinden takibe alıp son 2 yıldır yolculuğumuza dahil ettiğimiz bir ölçme değerlendirme durağı… Hollanda bayrağı ile Türk bayrağının yan yana asıldığı, pek çok ayrıntının düşünüldüğü, ayrıcalıklı, farklı ve en güvenilir ölçme değerlendirme duraklarından… Diğer ölçme değerlendirme duraklarından farklı,  çünkü sizi sadece durağa geldiğinizdeki durumunuzla ilgili bilgilendirmiyor. Duraktan sonra yola devam ederken nelere dikkat etmeniz gerektiği ile ilgili de bilgilendiriyor. Ayrıca üçüncü duraktan sonra her durakta, önceki duraklarda nasıl olduğunuzla ilgili bir hatırlatma da yapıyor.

Bu duraktakiler çok profesyoneller. Size sunulacak her hizmeti önce yüzlerce denginiz üzerinde deneyip öyle sunuyorlar.  Sizin bilgilerinizden çok becerilerinizle ilgileniyorlar. Çünkü bilgileriniz bir gün sizi terk edebilirler ancak becerileriniz yol boyunca sizinle kalır. Bir gün yolun devamında daha önceden karşılaşmadığınız bir sorunla karşılaşırsanız en büyük yardımcınız becerileriniz olacaktır, diyorlar. Ne yapamadığınızla değil ne yapabildiğinizle ilgileniyorlar, neyi ne kadar yapabildiğinizle. İşte bu yüzden bu durakta sadece kalem, kağıt ve seçenekli sorular yok. Klavye, ekran, kulaklık, internet var. Dinleme, okuma, yazma, görsel okuma, teknoloji var. Tüm süreç elektronik ortamda ilerlediğinden kontrol dışı bir durum imkansız. Ayrıca her durakta sizi sadece bir oturumda değerlendirmiyorlar. Gerçek performansınızı anlayabilmek için değerlendirmeyi üç ayrı oturumla yapıyorlar.

İlk Cito durağında alışkanlıklarınız zorlayabilir sizi belki. “Kaç puan aldım, kaçıncı oldum, en yüksek puan kaç, bu yolda kaç kişiyiz?” gibi diğer ölçme değerlendirme duraklarından yanıtlarına alışık olduğunuz sorular uçuşabilir kafanızda. Ancak merak etmeyin sisteme dahil olunca anlamaya başlayacaksınız. Bu durak size her duvarında ayrı bir mesajla hatırlatacak çünkü; “Bizim için bu iş bir yarış değil yolculuğun kendisidir.” diye. Anlayacaksınız, buradaki tek soru “Kaç?” değil.. Burada başka soruların da yanıtları var “Ne, nasıl, nerede?” gibi. 

İELEV Eğitim Kurumları olarak biz, öğrencilerimizin yolculuklarının bizden sonrasına da katkı sağlayacak şekilde devam etmesi için kendimize sürekli sorular sorarız. Gelişmek için doğru soruları doğru zamanda sormak zorundayız çünkü. Sorularımızın ve amaçlarımızın aynı olduğunu fark ettiğimiz Cito sistemine de bu nedenle dahil olduk. Şimdi her Cito uygulaması sonunda tüm paydaşlar bir araya gelip bu soruları birlikte yanıtlıyoruz.

Ve ne mutlu ki bizim kendi içimizde verdiğimiz yanıtlarla, dışarıdan bize bakan üçüncü göz CİTO’nun yanıtları çok büyük oranda aynı oluyor.

Herkese aydınlık bir hafta dileriz

Sevgiler